5 programėlės kelionėms bei jų planavimui


Nors dažnai keliaujant stengiamės atsijungti nuo visų telefonų ir interneto bei tiesiog pailsėti gamtoje, yra keletas programėlių, be kurių savo kelionių neįsivaizduotumėme. Jos ne tik padeda susiplanuoti kelionę ar jai geriau pasiruošti, bet kartais ir išgelbsti pačios kelionės metu. Dalinamės tomis programėlėmis bei internetiniais puslapiais, kuriuos planuodami keliones ir keliaudami naudojame dažniausiai ir pasitikime labiausiai.  

1. Maps.me - žemėlapių programėlė. Vienas iš pagrindinių jos pliusų - galima parsisiųsti offline žemėlapius, kas labai praverčia keliaujant kur nėra ryšio, keliaujant užsienyje, arba kai norisi neišnaudoti daug mobiliųjų duomenų. Planuojant kelionę užtenka parsisiųsti norimą žemėlapį į savo telefoną ir galėsite juo naudotis be interneto. Kitas pliusas - žemėlapyje sužymėta daug daugiau įvairių pasivaikščiojimų takų, žvyrkelių, miško keliukų nei įprastuose Google Maps, tad maps.me labai praverčia planuojantis maršrutus, ar tikrininantis maršrutą jau keliaujant miške, važiuojant dviračiais ar žygio metu. Taip pat programėlėje galima ieškoti įvairių naudingų vietų netoliese - paieškoje įvedus šaltinis arba drinking water pamatysite visus netoliese esančius natūralius vandens šaltinius, jei keliaujate gamtoje, ar geriamo vandens fontanus, jei keliaujate mieste, taip pat galite ieškoti netoliese esančių viešų tualetų, parduotuvių, kuro kolonėlių, išsirinkti norimą restoraną ar viešbutį/hostelį pagal programėlėje įvestus kitų keliautojų reitingus. Kelionės navigacijai automobiliu galbūt geriau tinka Google Maps ar Waze, tačiau šią programėlę visada naudojame norint susirasti detalesnius miško ar pasivaikščiojimo takelius žygiams, išsityrinėti aplinką, įdomius lankytinus objektus, dažnai būna pažymėtos stovyklavietės, piliakalniai, apžvalgos bokštai arba vietos, nuo kurių atsiveria gražūs vaizdai (paieškoje įvedus viewpoint), kurių kartais nėra kitose žemėlapių programėlėse.

2. Park4night - šią programėlę atradome ir ja ypač džiaugiamės keliaudami autobusiuku po Europą. Nors galbūt ir labiau pritaikoma kelionėms kemperiais ar autobusiukais, bet gali būti ir naudinga keliaujant automobiliu ar ieškant kempingų bei vietų apsistoti keliaujant su palapinėmis. Park4night rasite viso pasaulio žemėlapį ir jame sužymėtas kitų keliautojų išbandytas nakvynės vietas - ar tai būtų kempingas, stovyklavietė, stovėjimo aikštelė poilsiui, off road nakvynės vieta pravažesniems automobiliams, ar wild camping vieta tiems, kurie nori ramybės ir susirasti vietą nakvynei gamtos apsuptyje. Daugelis pažymėtų vietų turi aprašymus, nuotraukas, nakvynės kainą (jei ji mokama), ką galima toje vietoje rasti (tualetas, dušas, parduotuvė, geriamas vanduo, vandens telkinys netoliese, ir t.t.), aiškias koordinates bei reitingus, jei tą vietą aplankė daugiau nei vienas keliautojas. Tad keliaujant tai labai praverčia - žinodami savo maršrutą galite ieškoti nakvynės vietų pakeliui ir rinktis pagal nuotraukas bei kitų keliautojų įvertinimus, arba, kartais taip net ir įdomiau - atsirinkus geriausiai įvertintas ir įdomiausiai atrodančias vietas, būtent pagal tai ir planuotis kelionės maršrutą, jei konkretaus tikslo neturite. Ši programėlė naudinga ne tik keliaujant užsienyje - ir Lietuvoje sužymėtų įdomių vietų apsistoti programėlėje galite rasti jau labai daug! O taip pat galite žymėti ir kitiems papasakoti apie savo atrastas naujas ir dar nepažymėtas nakvynės vietas taip dar praplėsdami vietų sąrašą. Paprasta šios programėlės versija yra nemokama ir jai reikalingas prisijungimas prie interneto, tačiau yra ir mokama offline versija, kurią turint galite naudoti nenaudojant mobiliųjų duomenų (offline versijos kaina 1,99 EUR/mėn arba 9,99 EUR metams). 

3. Meteo.lt - šįkart rekomendacija ne programėlei, bet internetiniam puslapiui. Meteo.lt - tai Lietuvos Hidrometerologijos tarnybos puslapis, kurio orų prognozėmis pasitikime turbūt labiausiai. Puikiai tinka planuojantis kelionę ar jau keliaujant pasitikrinti koks bus oras ateinančiu metu ar artimiausiomis dienomis. Puslapyje galite rasti ateinančių 7 parų orų prognozę bet kuriam pasirinktam miestui ar miesteliui, bei detalią aitenančių 48 valandų prognozę pavalandžiui: temperatūrą, kritulių kiekį, vėjo greitį, slėgį, santykinę oro drėgmę bei juntamąją temperatūrą. Tad jei prognozuojamas lietus, ganėtinai tiksliai galite planuoti, kurią valandą pradės lyti ir kada lietus turėtų nustoti. Kitas naudingas dalykas - puslapyje nuolat atnaujinama Radarų informacija - tai faktinių orų vizualizacija Lietuvos žemėlapyje, kurioje galite matyti paskutinių 12 valandų situaciją kaip kuriasi debesys, kokio stiprumo krituliai ir ir kuria kryptimi jie keliauja - pagal faktinę informaciją taip pat galite patys prognozuoti ar lietaus debesys jus užklups ar ne, kokio stiprumo tikėtinas lietus, o jei jau lija - kada tie debesys, tikėtina, praeis. Vienintelis šio puslapio minusas - esant silpnam internetui, jis kraunasi labai lėtai, tad tokiu atveju išbandykite beta.meteo.lt - tai paprastesnė puslapio versija, kurioje vis dar galite pasitikrinti faktinius orus, radarą bei prognozę.

4. Windy.com - dar vienas puslapis bei programėlė, kur tikrinamės orų prognozes, ir, svarbiausia, vėjo kryptį, kai to gali prireikti. Kadangi meteo.lt naudojamės norėdami nuprognozuoti orą Lietuvoje, keliaudami užsienyje labiausiai pasitikime windy.com. Juo labai patogu naudotis, informacija pateikiama aiškiai žemėlapyje, kuriame galima sekti ir prognozuoti oro temperatūrą, vėjo kryptį ir greitį, debesų formavimąsi ir jų keliavimo kryptis. Taip pat naudinga keliaujant - galima pasitikrinti prognozuojamą temperatūrą tiksliuose taškuose, kaip kad pvz. specifinio kalno viršūnėje. Naudojame šią programėlę keliaudami kalnuose - labai pasiteisino, kadangi kalnų viršūnėse oras dažnai būna visai kitoks nei priekalnėse, tad galima lengviau nuspėti kokiai temeperatūrai, vėjo gūsingumui ar krituliams pasiruošti bekopiant viršūnės link. Lietuvoje šią programėlę naudojam planuodami žygių, o ypač dviračių žygių maršrutus - windy.com žemėlapyje galima aiškiai matyti prognozuojamą vėjo kryptį ir stiprumą, tad pagal tai, jei įmanoma, pasikoreguojame maršruto kryptį - kad važiuojant atvirose vietose vėjas pūstų į nugarą, o važiuojant per miškus ar ne tokias atviras vietas, vėjas gali pūsti ir į veidą.

5. Komoot - naudojame žygių pėsčiomis ar dviračiais maršrutų planavimui. Kuo tai geriau nei paprasti Google maps? Planuojant su Komoot galima pasirinkti, pirmiausia, kaip norite keliauti - pėsčiomis, bėgte, kalnų dviračiu, plento dviračiu ar gravel dviračiu, ar norite kopti kalnais. Tuomet galite pasirinkti savo sportiškumo lygį - nuo visai nesportuojančio iki pro lygio (pagal tai apskaičiuojamas vidutinis kelionės greitis), bei maršruto tipą - norite keliauti nuo vieno taško iki kito, ar ratu. Galiausiai pasirinkus maršruto pradžios tašką ir tolimiausią tikslą, Komoot pasiūlys labiausiai tinkančius kelius šiai kelionei pagal nustatytus pasirinkimus - beliks tik pasikoreguoti, jei norisi, ar pridėti papildomų sustojimų taškų. Taip pat suplanuotame maršrute galima matyti planuojamo maršruto aukščius - t.y. kiek kurioje vietoje reikės kilti į kalną ar leistis nuo jo (naudinga planuojant keliones kalnuose, ar per lietuviškus piliakalnius) bei kokio tipo keliais teks keliauti - kiek kelio bus žvyrkeliais, kiek asfaltu, kiek miško keliukais. Naudodami šią programėlę susiplanavome ne vieną žygį dviračiais ir pėsčiomis ir kaskart likome nustebinti - pamatydavome naujas vietas ir kelius, kuriais gal nebūtume patys sugalvoję keliauti, bei rasdavome tokių miško keliukų, kurių kartais nebūdavo pažymėta jokiuose kituose žemėlapiuose. 

Tokios mūsų 5 mėgstamiausios ir mums naudingiausios programėlės bei puslapiai kelionėms ir jų planavimui gamtoje. Tinkamai susiplanavus maršrutą, išsityrinėjus orus ir jiems tinakmai pasiruošus bei radus geriausią nakvynės vietą - belieka mėgautis kelionės įspūdžiais ir puikiu laiku gamtoje. Gero laiko keliaujant! 


Rašyti komentarą


Turėkite omenyje, kad prieš paskelbiant komentarus, jie turi būti patvirtinti