Kaip išsirinkti miegmaišį?


Kad stovyklaujant gamtoje netektų praleisti nakties nuo šalčio negalint užmigti ar vis prabudinėjant ir nekantriai laukiant kada gi ateis rytas, svarbu išsirinkti tinkamą miegmaišį. Nuo gero miegmaišio priklauso miego kokybė, o nuo gero miego - nuotaika stovyklavimo ar žygio metu. Tad ką reikia žinoti ir į ką reikia atkreipti dėmesį renkantis sau tinkamiausią miegmaišį?

Kokioje temperatūroje naudosite miegmaišį?

Pagrindinis miegmaišio tikslas yra sulaikyti jūsų kūno šilumą ir neleisti kūnui atvėsti žemiau komfortabilios ribos. Miegmaišiai skirstomi į vasarinius, 2-3 sezonų ir žieminius miegmaišius, tad renkantis miegmaišį reikėtų apsibrėžti kokiose sąlygose jį naudosite: ar planuojate stovyklaujati tik vasarą, kuomet lauko temperatūra pakankamai aukšta, ar mėgstate leisti laiką gamtoje nuo pavasario iki rudens, o galbūt planuojate leistis į žygį į kalnus ar žiemos žygius, kur reikalingas itin gerai šilumą sulaikantis miegmaišis? 

Nuotrauka Martin Jernberg iš Unsplash

Kiekvienas miegmaišis turi savo komforto temperatūrų ribas - t.y. prie kokios temperatūros miegmaišyje miegoti bus patogu, o kada jau gresia rizika atiskelti sušąlus. Kad ženklinimas būtų patikimas ir skirtingus miegamaišius būtų galima lyginti vieną su kitu, svarbu, jog miegmaišiai būtų patikrinti pagal tą patį EN 13537 ar ISO standartą. Žinoma, bendrą šilumos pojūtį taip pat gali lemti daug papildomų veiksnių - oro drėgmė, vėjas, alkis ar asmeninis polinkis į šilumą, pvz. vyrai vidutiniškai yra linkę jaustis komfortabiliau žemesnėse temperatūrose nei moterys. 

Dažniausiai miegmaišiai turi nurodytas tris temperatūrų ribas - komforto, žemiausios ribos ir ekstremalios ribos. Ką jos reiškia?

  • Komforto riba (Comfort) - ši riba nurodo ties kokia temperatūra vidutinė moteris gali ramiai išmiegoti visą naktį.
  • Žemiausia riba (Lower limit) - ši riba nurodo ties kokia temperatūra vidutinis vyras gali išmiegoti visą naktį susirietęs į kamuoliuką. 
  • Ekstremali riba (Extreme) - žemiausia temperatūra, ties kuria vidutinė moteris gali išgyventi miegodama miegmaišyje. Prie šios ribos miegmaišio naudoti jau nepatartina. 

Vykdant testavimą ir nustatant šias ribas imituojama, jog žmogus miega su apatiniais termo marškiniais ilgomis rankovėmis ir ilgomis apatinėmis termo kelnėmis, taip pat po miegmaišiu patiesiamas kilimėlis. 

Jei miegmaišis kiek per šiltas, visada galėsite atsisegti ar apsirengti vėsiau, o jei šiek tiek per vėsu - galite apsirengti daugiau šiltesnių drabužių sluoksnių. Tačiau dažniausiu atveju geriau rinktis ir turėti šiltesnį miegmaišį, nei per šaltą.  

Kokie būna miegmaišių užpildai?

Kitas svarbus aspektas renkantis miegmaišį - jo užpildas. Pagal vidaus užpildą miegmaišiai būna pūkiniai ir sintentinio užpildo. 

Pūkiniai miegmaišiai yra šilčiausi, lengviausi, ir dėl pūkų užpildo legvai susispaudžia, tad supakuoti jie užima nedaug vietos. Tinkamai prižiūrimas pūkinis miegmaišis gali tarnauti apie 10 metų, per laiką nepraras savo šiluminių savybių. Vienas iš pūkinių miegmaišių trūkumų -  neatsparumas drėgmei, tad jei pūkinis meigmaišis sušlaps, jis praras visas savo šilumines savybes ir taps gerokai sunkesnis. Dėl to šie miegmaišiai dažniausiai netinkami naudoti drėgnomis sąlygomis ar vandens turizmui. Šiuo metu kai kurie pūkinių miegmaišių gamintojai vis dažniau pasiūlo miegmaišių modelius su atsparių drėgmei pukų užpildu - tad tokie miegmaišiai ne taip greitai sudrėksta ar peršlampa. Taip pat, vienas pagrindinių minusų yra jų kaina - pūkiniai miegmaišiai brangesni už sintetinius, tad jei miegmaišį planuojate naudoti tik retais atvejais, galbūt investicija į pūkinį miegmaišį nėra to verta.

Sintetinio užpildo miegmaišių yra pačių įvairiausių. Dėl sintetinio užpildo dažniausiai jie būna sunkesni ar didesni, tad svarbu atkreipti dėmesį į miegmaišio svorio ir jo komforto temperatūros santykį. Pagrindiniai sintetinio miegmaišio privalumai - drėgmė mažiau veikia jo šilumos savybes, jis greičiau išdžiūna, tad net sušlapus ar sulijus, miegmaišis vis tiek suteiks daugiau šilumos nei šlapias pūkinis (nors bet kokiu atveju nakvynė šlapiame miegmaišyje nebus pati maloniausia), taip pat prieinamesnė kaina. Tačiau sintetiniai miegmaišiai greičiau nusidėvi, jei dažniau naudojami, per kelis metus gali prarasti dalį savo šiluminių savybių, miegmaišį reikės dažniau atsinaujinti.

Kokia miegmaišio forma ir dydis? 

Pagal pasiuvimo formas būna mumijos/kokono arba stačiakampio/voko formos miegmaišių, bei įvairių šių formų variacijų.

Mumijos ar kokono miegmaišiai imituoja žmogaus kūno formą - platesni ties pečiais, ties kojomis susiaurėja. Dėl tokios formos jiems sunaudojama mažiau medžiagų, tad jie bus lengvesni ir geriau sulaikys šilumą, kadangi miegmaišis arčiau priglus prie kūno.

Stačiakampio ar voko formos miegmaišiai yra erdvesni ir juos galima išskleisti kaip antklodę.  Dėl didesnio ploto, šie miegmaišiai yra sunkesni, taip pat gali būti vėsesni. 

Taip pat būna moteriški miegmaišiai, labiau pritaikyti prie moterų kūno formų - šiek tiek siauresni pečių zonoje, platesni per klubus, dažnai su papildomu pašiltinimu ties kojomis. 

Beveik visi miegmaišiai turi užtrauktuko pusės pasirinkimą (dešinėje ar kairėje) - jei norėtumėte susegti du miegmaišius kartu, svarbu, kad užtrauktuktai būtų skirtingose pusėse ir prie miegmaišio savybių nurodyta, jog miegmaišius įmanoma sujungti.

Dažnai miegmaišių gamintojai nurodo, kokiam maksimaliam žmogaus ūgiui miegmaišis skirtas. Jei nurodyti tik miegmaišio išmatavimai - atimkite iš ilgio 15-20 cm ir gausite maksimalų ūgį, kuriam šis miegmaišis tiks. Jei renkatės mumijos formos miegmaišį, įvertinkite ir miegmaišio plotį, kadangi itin plačius pečius, platų liemenį ar plačius klubus turintiems žmonėms standartiniai mumijos formos miegmaišiai gali būti per siauri ar nepatogūs. Miegmaišis neturi visai priglusti prie kūno, tačiau gerai, jei nėra ir daug laisvos neišnaudojamos vietos. Jei įmanoma, geriausiai būtų prieš perkant miegmaišį jį pasimatuoti parduotuvėje. 

Kaip miegmaišis susipakuoja?

Vienas iš svarbių aspektų keliaujant gamtoje ir ypač einant į žygius ar keliaujant dviračiais - kaip kompaktiškai miegmaišis susipakuoja ir kiek vietos užima. Pagal tai, koks miegmaišio vidaus užpildas, kokia jo forma ir kokioms temperatūroms jis pritaikytas naudoti, priklausys, kaip talpiai miegmaišis susipakuos. Šiltesni žieminiai miegmaišiai supakuoti bus didesni nei vasariniai, pūkiniai miegmaišiai susispaus ir užims mažiau vietos bei bus lengvensi nei sintetinio užpildo. Taip pat, mumijos formos miegmaišiai užims mažiau vietos nei stačiakampio formos. Tad jei susipakavimo kompatiškumas svarbu, atkreipkite dėmesį į tai rinkdamiesi sau tinkamiausią miegmaišį.

Miegmaišiai gali tarpusavyje labai skirtis pagal susipakavimo dydį.

Kokius miegmaišius naudojame mes patys?

Šiuo metu mūsų abiejų mėgstamiausi miegmaišiai rudeniui ir pavasariui - Cumulus Mysterious Traveller 700 pūkiniai miegmaišiai. Kaip įprasta pūkiniams miegmaišiams, jie labai lengvi (1.1 kg), talpiai susipakuojantys ir labai šilti (komforto riba -5°C), tad puikiai tinka vėsiuoju sezonu - keliaujame su jais ir rudenį ir ankstyvą pavasarį, puikiai leidžia išsimiegoti šaltomis naktimis, tačiau vasarą su jais jau per šilta. Keliaujant į žygius, užima nedaug vietos kuprinėje. 

Cumulus Mysterious Traveller 700 pūkinis miegmaišis.

Prieš įsigijant pūkinį, Dalius naudojo Husky Anapurna sintetinio užpildo miegmaišį. Miegmaišis šiltas, komforto riba -4°C. turi papildomą kojų pašiltinimo įdėklą, taip pat miegmaišio apačia padengta neslystančia danga, tad jis neslidinėja ant kilimėlio, miegant galima lengviau vartytis miegmaišyje. Panaudojus kelis sezonus pasijautė, jog miegmaišis prarado dalį savo šiluminių sąvybių, nebebuvo toks pat šiltas. Dar keli minusai - užtrauktukas neatsisega iki galo ir yra per vidurį, taipogi miegmaišis ganėtinai sunkus (2.3kg), užima daug vietos.

Daliaus Husky Anapurna miegmaišis.

Prieš įsigijant pūkinį, Eglė naudojo Mammut Kompakt MTI 3-jų sezonų sintetinio užpildo miegmaišį, šiuo metu taip pat naudoja jį vasaros metu. Komforto riba +2°C, tačiau po 4 metų naudojimo, miegmaišis taip pat praradęs dalį šiluminių savybių, tad puikiai tinka vėsesnėms lietuviškos vasaros naktims. Miegmaišis patogus, maloni išorinė miegmaišio medžiaga, ganėtinai lengvas (1.6kg), susipakuoja vidutiniškai kompaktiškai.

Eglės Mamut Kompakt MTI 3-jų sezonų miegmaišis.

Kiti naudoti miegmaišiai: Mammut Ajungilak Kompact Summer - sintetinio užpildo, lengvas, mažytis, vasarinis miegmaišis. Komforto riba +9°C, sveria 800g, susipakuoja kompaktiškai. Puikiai tinka šiltesnėms vasaros naktims. 

Husky Mini sintetinio užpildo miegmaišis - taip pat labai lengvas, mažytis vasarinis miegmaišis. Komforto riba +12°C, tačiau po kelių metų naudojimo taip pat praradęs dalį šiluminių savybių, tad tinka nebent tikrai šiltoms vasaros naktims. Svoris 800g, susipakuoja kompaktiškai. 

Husky Mini miegmaišis.

Pabaigai

Įsivertinus, ar mėgstate miegoti šilčiau ar vėsiau, kokiose sąlygose, kokiais sezonais ir kokiose temperatūrose planuojate naudoti miegmaišį, ar jums svarbu miegmaišio kompaktiškumas ir kokia prieinama miegmaišio kaina - apsispręsti tarp didelio miegmaišių pasirinkimo taps gerokai lengviau. Taip pat, svarbu nepamiršti, jog miego komfortas priklauso ne tik nuo pačio miegmaišio, bet nuo viso miegojimo komplekto - miegmaišio šiluminių savybių bei turisitinio kilimėlio komforto ir šilumunių savybių - tad renkantis svarbu turėti omenyje komplekto visumą ir bendrą šiltumą bei komfortą. Gero pasirinkimo ir, svarbiausia, - gero stovyklavimo ir saldaus miego gamtoje!


Rašyti komentarą


Turėkite omenyje, kad prieš paskelbiant komentarus, jie turi būti patvirtinti