Keli patarimai, padėsiantys atrasti daugiau laiko gamtai


Dažna priežastis, dėl kurios tikriausiai daugelis gamtoje praleidžiame mažiau laiko nei norėtųsi, yra tiesiog neradimas tam laiko. Iš tiesų, jei kelionės ar buvimas lauke lig šiol nėra įprastos kasdienybės dalis, gali pasirodyti, jog atrasti tam laiko yra sudėtinga, reikalauja išskirtinio pasiruošimo, specialių laisvadienių ar ilgesnių atostogų. Tačiau su keleto paprastų patarimų pagalba galima pasilengvinti savo išsiruošimą į gamtą ir taip visą procesą pasidaryti paprastesnį, malonesnį, ir, tikėkimės, dažnesnį savo rutinoje. Kokie gi tie patarimai?

1. Iš anskto pasiruoškitę lauko kuprinęKeliaujant ar būnant gamtoje visada su savimi turiu kuprinę, kurioje yra sukrauti būtiniausi daiktai. Kol esu namuose ar darbe, ši kuprinė su daiktais yra visada sukrauta, paruošta ir laukia nuotykių. Pagalvokite, ką labiausiai mėgstate veikti gamtoje - vaikščioti, ilsėtis, suptis hamake ir skaityti knygą ar leisti laisvalaikį aktyviau. Pagalvokite kokių būtiniausių daiktų tam gali prireikti - gertuvė su vandeniu, keletas užkandžių (kaip riešutų pakelis ar avižinis batonėlis), lietaus nepraleidžianti striukė (jei tokios neturite - įsimeskite į kuprinę skėtį nuo lietaus, taip būsite visad pasiruošę bet kokiam orui), kuprinėje visada turiu pleistrų nuospaudoms ir vienkartinių servetėlių. Taip pat, priklausomai nuo to, ką norite veikti gamtoje, kurpinėje gali būti sukrautas hamakas, kynga, slack-line'as, ar kiti reikalingi daiktai. Tad jei netikėtai sugalvosite pasinaudoti atsiradusia laisvesne valandėle ar popiete, ar grįžtant iš darbo pasitaikys geras oras ir norėsis tuoj pat išbėgti pasimėgauti gamta - jums nereikės leisti laiko galvojant, ką pasiimti, ir ilgai ieškoti reikalingų daiktų (kas kartais gali ir numušti visą entuziazmą kažkur keliauti) - užteks čiupt kuprinę ir leistis į nuotykius. Ši taisyklė galioja ir jei mėgstate keliauti ilgesniam laikui - galite žyginėje kuprinėje laikyti jau sukrautus tokius daiktus kaip miegmaišis, palapinė, atsarginiai drabužiai ar turistinė viryklė, o prieš kelionę tik pasipildyti maisto atsargas ir kitus likusius daiktus. O jei mėgstate stovyklauti su automobiliu tam puikiai tiks kelionės dėžė - pasiruošikitę plastmasinę daiktadėžę (kaip kad ši) su pagrindiniais daiktais: turistinė viryklė, lėkštės ir įrankiai, degtukai, iešmai, grotelės ar puodai. Kai visi daiktai vienoje dežėje - labai patogu juos nusinešti iki ar parsinešti iš automobilio, bei laikyti viską vienoje vietoje stovyklaujant. O grįžus namo, panaudotus daiktus išplovus, vėl galite sukrauti juos atgal į dėžę - taip žinosite, kad tikrai nieko nepamiršite keliaudami ir kitą kartą.

2. Kolekcionuokite vietas, kurias norėtumėte aplankyti. Labai dažnai, jau nusprendus keliauti į gamtą, iškyla klausimas "tai kur važiuoti?". Jei nusprendėte, kad norite nukeliauti toliau nei į artimiausią parką, apsispręsti padės greičiau, jei būsite tam pasiruošę iš anksto. O geriausia tai padaryti susidarant sąrašą vietų, kurias mėgstate lankyti ar norėtumėte aplankyti. Jei perskaitėte apie naują įdomų pažintinį taką, žygio maršrutą ar kažkur pastebėjote įdomią nuotrauką vietos, kurią norėtumėte aplankyti - iškart pasižymėkite ją, kad galėtumėte panaudoti vėliau. Tam puikiai tinka įvairios žemėlapių programėlės kaip Google Maps, kur galite išsisaugoti mėgstamas vietas ir jų koordinates, ar tiesiog pasidarykite vietų sąrašą telefone ar užrašuose. Tokiu atveju, kai jau ištaikysite progą keliauti į gamtą ir greitai nesugalvosite, kur šįkart norite nukeliauti, galėsite tuoj pat išsirinkti iš savo pačių sukurto sąrašo bei pasižymėtų vietų. O jei nežinote nuo ko pradėti, visada galite aplankyti tokius puslapius kaip www.lietuvon.lt, kur rasite bemaž visus populiariausius lankytinus objektus Lietuvoje ar vaizdingus maršrutus kelionėms po Lietuvą.

3. Pasiūlykite susitikti gamtoje. Atėjo savaitgalis ir norisi keliauti ir į gamtą, ir susitikti su draugais ar aplankyti artimuosius, ir reikia riktis - gamta ar susitikimai? Pasirinkite abu ir pasiūlykite susitikti kartu gamtoje. Daugelis tyrimų rodo, jog buvimas gamtoje mažina nerima ir stresą, tad tai būtų į naudą visiems, o Mičigano Universtiteto tyrimas parodė, kad po valandos, praleistos vaikščiojant gamtoje, tyrimo dalyvių atmintis ir koncentracija pagerėjo net 20%. Tad pasiūlydami susitikti gamtoje ne tik suteiksite galimybę artimiesiems atsipalaiduoti ir pailsėti nuo streso, bet tuo pačiu ir sukursite tokius prisiminimus kartu, kuriuos, tikėtina, atsiminsite daug geriau.

4. Išnaudokite penktadienio vakarus. Jei visgi atėjus savaitgaliui šeštadienis ir sekmadienis jau pilnai suplanuoti kitais svarbiais reikalais ir nėra kada ištrūkti į gamtą - išnaudokite penktadienio vakarą, kuris galbūt likęs be planų. Grįžę po darbo galite čiupti jau iš anksto sukrautą kuprinę ir leistis ieškot nuotykių gamtoje - ar tai būtų ilgesnis pasivaikščiojimas, kadangi penktadienio vakare galbūt galite sau leisti grįžti ir nueiti miegoti šiek tiek vėliau nei įprastai, ar tai būtų pasibuvimas gamtoje su nakvyne palapinėje, kempinge ar išnuomotame namelyje - namo galite grįžti šeštadienio ryte ir, kaip jau buvote suplanavę, kibti į likusio savaitgalio reikalus. Net ir vienas ilgesnis vakaras ar viena nakvynė gamtoje mintyse savaitgalį pavers ilgesniu ir įsimintesniu, o tuo pačiu pasisemsite ir naudos iš buvimo gamtoje. Žinoma, tas galioja ne tik penktadieniams, bet ir bet kuriai kitai laisvesniai dienai, kuomet matote progą pasimėgauti gamta pagal jūsų rutiną ar dienotvarkę.  

Galbūt ir atrodo pernelyg neypatingi, tačiau šie keli patarimai bent mums patiems padeda dažniau ištaikyti progas ištrūkti į gamtą, lengviau susiruošti ir greičiau nuspręsti, kur gi šįkart norime keliauti. Kai daugelis dalykų jau paruošta iš anksto ir nereikia sukti galvos, ką čia pasiėmus ir ko nepamiršti, visa tai kartu padeda daug labiau pasimėgauti išsiruošimu ir laiku gamtoje. Ir nors atrodo paprasti patarimai, kaip ir bet kokie pokyčiai rutinoje, jiems reikia laiko tapti įprasta gyvenimo dalimi. Tad, jei kažkuris iš patarimų pasirodė įgyvendinamas lengviausiai, pradžiai pabandykite nuo jo - apsidžiaugsime, jei tai padės ir Jums greičiau ir dažniau susiruošti į gamtą. O galbūt turite savo patarimų, kurie jums padeda dažniau atrasti laiko pasimėgauti gamta? Pasidalinkite!


Rašyti komentarą


Turėkite omenyje, kad prieš paskelbiant komentarus, jie turi būti patvirtinti