Mikronuotykiai arba kaip prablaškyti pabodusią kasdienybę?


O Jums būna tokių minčių, jog kartais įprastas kasdienybės ritmas taip pabosta ir išvargina, kad tiesiog norisi pasiimti pusės metų atostogas, leistis į tolimiausias keliones, kopti į aukščiausius kalnus, išeiti į ilgą žygį pėščiomis Camino, keliauti aplink pasaulį dviračiais, traukiniais ar autostopu, ir taip gerai gerai supurtyti savo įprastą kasdienybę? Šios mintys vis karts nuo kart aplanko mane (ypač po ilgo karantino namie), net jei vieną kartą jau beveik taip ir buvom padarę, šypt. Gaila, kad labai dažnai to imtis tuojau pat nėra galimybių - nėra laiko, nėra finansų, arba yra atsakomybių, nuo kurių neina taip lengvai atitrūkti. Ir tą supratus labai lengva greitai vėl nusėsti ant žemės, pasakyti, ai.. nuotykiai ne man, atidėti tai kaip tolimas svajones, ir vėl grįžti į tą pabodusį ritmą namai-darbas-namai, viltingai laukiant to išsvajotojo “kažkada”, kuris apverstų gyvenimą aukštyn kojom gerąja prasme. Mano atveju, aš dažnai save tikinu, jog va ateis vasara, tada tai visas svajones įgyvendinsim!

Atėjus birželiui ir atslūgus karantinui su Dalium pradėjom dėliotis vasaros planus ir supratom, kad pala pala, panašu, kad visų savo svajonių ir planų į tas 3 savaites atostogų ir likusius savaitgalius nelabai sutalpinsim. Norisi ir į vienus kalnus, ir į kitus, ir į kokią tolimą kelionę, ir dar dviračiais aplink Baltijos jūrą - ir tam tik 3 savaitės?.. Užplūdo tas senas geras vasaros nerimas, kai bijai, kad vasara prabėgs, o tu taip ir liksi jos neišnaudojęs iki galo ir nepadaręs visko, apie ką svajojai visą tamsų rudenį ir šaltą žiemą. Turiu įtarimą, kad tas jausmas daugeliui pažįstamas, ar ne?

Laimei, bedėliojant pirmąjį vasaros savaitgalį atsiminėm mikronuotykių konceptą ir šiek tiek su palengvėjimu į vasarą pažvelgėm truputį kitu kampu. Kas tai?

Mikronuotykiai (angl. microadventures) - tai terminas, sugalvotas keliautojo Alastair Humphreys, reiškiantis trumpus, paprastus, vietinius, mažai kainuojančius nuotykius, kurie kaip ir dideli nuotykiai suteikia džiaugsmo, jaudulio, iššūkių, atgaivina ir praskaidrina kasdienybę. Geriausia tai, jog mikronuotykius gali susiorganizuoti ir patirti kiekvienas, nesvarbu kiek turi patirties, laiko, jėgų ar pinigų. Svarbu, jog tai būtų kažkas neįprasto, kažkas naujo ir kas atitrauktų nuo nusistovėjusio dienos ritmo. Alastair žiūri į nuotykius kitaip: nuotykis - tai labiau emocija ar nusiteikimas, su kuriuo einame veikti, nebūtinai pačio veiksmo dydis, ilgis ar kaina. Tikriausiai daugelis savo dieną deriname prie 8:00-17:00 darbo ritmo, tad mikronuotykiai siūlo į savo dieną pažvelgti atvirkščiai: ką įdomaus ir neįprasto galime nuveikti tarp 17 val vakaro ir 8 val ryto - tai 15 valandų, kurias galima atsiimti iš rutinos ir sukurti naujų netikėtų prisiminimų. Arba kaip galėtumėme į įprastus savaitgalius įnešti daugiau neįprastų patirčių, kad pavyktų patirti kuo daugiau įprasminto ir nenuobodaus laiko?

Mudu apie mikronuotykius žinojome jau kuris laikas, ši idėja dalinai prisidėjo prie mūsų dabartinio gyvenimo būdo - ieškoti nuotykių kasdienybėje, leisti daug laiko gamtoje vakarais ir savaitgaliais. Tačiau, atvirai, savaitgaliai gamtoje, žygis ar nakvynė palapinėje jau net ir mums tapo tokie įprasti, kad nebesupurto taip, kaip tą darant pirmą kartą. Nesupraskit neteisingai, visa, ką mes darome, vis dar mus džiugina ir suteikia poilsį, kokybišką laiką kartu, padeda atsipalaiduoti ir atitrūkti nuo kasdienybės, bet dažnai tai nebesuteikia to netikėto kelionių jaudulio ar nuotykių iššūkio. Apie tai ir yra mikronuotykių idėja: daugelis mūsų kažką veikiame po darbo ar savaitgaliais, leidžiamės į keliones po piliakalnius, dvarus, pažintinius takus, susitikiname su artimaisiais ir užsiimame dar begale veiklų, bet dažnai, nors ir atrodo, jog veikiame daug, tos veiklos gali tapti tarpusavyje panašios, nesukelia didelių įspūdžių, tampa šiokia tokia rutinos dalimi. Tie neįkopti kalnai, naujos vietos ar nenueiti Camino apie kurios svajojame, atneša kažkokį naują iššūkį, netikėtumą, patenkame į situaciją, kuri mums nėra pažįstama, galbūt įneša nepatogumo ar net šiek tiek baugina - ir būtent tai tuos nuotykius paverčia įsimintinais, atgaivinančiais, supurtančiais įprastą ritmą. Tad mikronuotykių idėja kviečia peržvelgti savo laisvalaikį ir savęs paklausti - ar tos veiklos, kurias veikiu tarp įprastų atsakomybių, įneša naujo jaudulio ar iššūkių? Galbūt galima kažką pakeisti, padaryti kažką neįprasto, išbandyti kažką naujo, kas būtų ne taip drąsu, ne taip pažįstama - tais mažais (o kartais ir dideliais) pakeitimais ir kuriasi nauji nuotykiai ir nauji prisiminimai. Mikronuotykių tikslas - padėti pajausti tą patį jaudulio jausmą kaip ir dideli nuotykiai, apie kuriuos viltingai svajojame, tik koncentruotą ir lengviau prieinamą.

Keli mikronuotykių pasiūlymai ištrūkti iš kasdienybės rutinos:

  • Nakvynė lauke - kažkam galbūt tai įprasta, o kažkam gal bus naujas mikronuotykis? Darbo savaitės kartais prabėga nepastebimai greitai, tad kodėl nepabandžius įnešti į jas neįprastos nakvynės nuotykį: galima palapinę pasistatyti tiesiog savo kieme, surasti stovyklavietę vos išvažiavus iš miesto, ar rasti keletą medžių miške, kur būtų galima pasikabinti hamaką. Pasikvieskite draugų ar artimųjų į nuotykį kartu, stebėkite žvaigždes, pasakokite istorijas, ir tiesiog mėgaukitės kitokiu vakaru bei nakvyne nei įprastai. Atsikėlus anksti ryte galima sugrįžti namo dar prieš prasidedant darbo laikui, tad niekur nepavėluosite, ypač jei galite dirbti iš namų. Jei nesinori to daryti darbo savaitę, pasirinkite penktadienio vakarą - galėsite grįžti šeštadienio ryte ir toliau tęsti suplanuotą savaitgalį.
  • Vakarienė gamtoje - galbūt piknikas parke, take-out maistas poilsiavietėje su gražiu vaizdu, o galbūt vakarienė ant laužo? Susiraskite poilsiavietę, kur būtų laužavietė ir kodėl gi neišbandžius receptų tiesiai ant laužo? Maistas gamtoje visad skanesnis, o netikėtos vakarienės nuotykis gali puikiai praskaidrinti vakarą ar net visą savaitę. Ant laužo kepti zefyrai ar popkornai - puikus desertas.
  • Jei savaitgalį turite vienos dienos planą šeštadieniui kitame mieste - keliaujate pas artimuosius, su reikalais, arba tiesiog išsiruošėte aplankyti kitus miestus, lankytinus objektus, dvarus ar piliakalnius, kodėl gi keliaujant namo šeštadienio vakare nesustojus pusiaukelėje nakvynei palapinėje? Galite sustoti stovyklavietėje prie ežero ar prie upės, išsimaudyti, pasimėgauti ilgais vasaros vakarais, o atsikėlus sekmadienio rytą pratęsti kelionę ir grįžti namo dar ne įdienojus. 
  • Susikurkite jums svarbias keliones - tai gali būti bet koks maršrutas, įtraukiant jums svarbius objektus, pvz. aplankyti vietas, kurios jums buvo svarbios vaikystėje, susiplanuoti žygį pėsčiomis ar dviračiais nuo tėčio gimtinės iki mamos gimtinės, nueiti kelią, kurį tėvai eidavo į mokyklą (jei jis ilgesnis), pernakvoti stovyklavietėje, kurioje esate nakvojęs vaikystėje. Taip kelionė, žygis ar nakvynė turės didesnę svarbą jums patiems ir bus didesnė motyvacija ir įdomumas tai įgyvendinti.
  • Pasitikite saulėlydį - kada paskutinį kartą stebėjote kylančią saulę? Galbūt darbo savaitės metu vieną dieną galima atsibusti anksčiau, pavažiuoti į pasirinktą vietą, nuo kurios atsiveria panorama į rytus, ir išgerti kavos iš termoso stebint saulėtekį? Šiame puslapyje galite pamatyti tikslų saulės tekėjimo laiką ir trajektoriją bet kuriame pasirinktame žemėlapio taške - tai gali padėti susiplanuoti tokį ryto nuotykį.
  • Išsimaudyti upėje ar ežere ryte - o jeigu rytą pradėti išsimaudant upėje ar ežere prieš darbą? 
  • Arba išsiruošti į naktinį žygį?

Tai tik keletas pasiūlymų ar pavyzdžių, kurie gali užvesti ant kelio kuriant savo mikronuotykius. Mes jau taip pat sukam idėjas galvoje, kokių mikronuotykių galėtumėm prisigalvoti vasarai, kad ji neprabėgtų nepastebėta, o išliktų stiprus nuotykių ir naujų patirčių jausmas, net jei atostogos trumpos, o tie 12 vasaros savaitgalių dažniausiai labai greit ištirpsta. O pradėjus vasarą, mikronuotykius, jei tik patiks, bus daug lengviau tęsti ir kitais sezonais.

Nusistovėjusi rutina atima iš gyvenimo kūribiškumą, naujumo jausmą, jaudulį, o nauji nuotykiai ir iššūkiai praskaidrina kasdienybę, leidžia pažvelgti į įprastą gyvenimą kitaip ir sukuria nepamirštamus prisiminimus. O juk norisi tą vasarą išgyventi taip pilnut pilnai, ar ne? Be to, pradedant mažais nuotykiais kasdienybėje tampa daug lengviau žengti žingsnį didelių svajonių link! Tad linkim ir sau, ir jums supurtyti savo rutiną iš esmės. Tad koks gi bus Jūsų kitas mikronuotykis?


Rašyti komentarą


Turėkite omenyje, kad prieš paskelbiant komentarus, jie turi būti patvirtinti