Apranga laisvalaikiui gamtoje: ką rengtis ir kaip išsirinkti?


Neveltui yra sakoma, jog “nėra blogo oro, yra tik bloga apranga” - ši taisyklė kaip niekad svarbi kelionėse gamtoje ir žygiuose, kuomet oras ne visada būna lengvai prognozuojamas. Tad ką rengtis keliaujant į gamtą, ką reikia žinoti renkantis tokią aprangą ir kas padeda pasiruošti ir jaustis patogiai bet kokiu oru?

Medžiagos

Pirmas esminis dalykas renkantis drabužius gamtai - medžiagos. Kuo skiriasi įvairios drabužių medžiagos ir kada kurios tinkamiausios?

Įprasta vilna - vilnos gaminiai labai šilti, tačiau gali būti kandantys, sunkūs ir lėtai džiūstantys, jei sušlampa. 

Poliesteris/nailonas -  populiarios sintetinės medžiagos, kadangi jos labai greitai džiūsta bei ilgai nenusidėvi - puikiai tinka kelnėms, šiltesniems/viršutiniams drabužių sluoksniams (flisinis megztinis, striukės, t.t.). Populiarūs sintetiniai marškinėliai, tačiau su jais gali jaustis didesnis vėsumo jausmas - geras pasirinkimas vasarą, bet patartina jų vengti vėsesniu metų laiku, kai norisi šilumos. Taip pat, jie greičiau įgauna nemalonų kvapą, nei natūralių medžiagų drabužiai.

Merino vilna - viena vertingiausių drabužių medžiagų žygiams ar ilgesniam laikui gamtoje. Ji itin lengva, plona, nekandanti, natūraliai kvėpuojanti ir greitai išgarinanti drėgmę, greitai džiūsta ir yra atspari kvapams. Tokia medžiaga itin tinka marškinėliams, apatiniams sluoksniams, kojinėms. Pagrindiniai trūkumai - merino vilnos audiniai gali būti linkę greičiau suplyšti, bei šie drabužiai dažniausiai kainuoja brangiau nei kitų medžiagų alternatyvos. Tačiau turint galimybę įsigyti merino vilnos drabužius, tokia apranga atperka savo kainą visais privalumais ir yra malonumas dėvėti tiek žiemą, tiek vasarą.

Medvilnė: nors ir mėgstama kasdienybėje, medvilnė gamtos veiklose yra įgavusi neigiamą posakį: cotton kills (medvilnė žudo). Nors skamba grėsmingai, tačiau medvilnės drabužiai nėra labai tinkami aktyviai veiklai gamtoje, ypač vėsesniu metų laiku, kadangi ji sugeria drėgmę nuo kūno bet labai ilgai džiūsta, yra prastas izoliacinis sluoksnis - šiltą vasarą tai neturi tokios svarbios reikšmės, tačiau keliaujant vėsiu ar šaltu oru ir suprakaitavus, sudrėkę medvilnės drabužiai gali tik dar labiau atšaldyti kūną. Itin svarbu šaltuoju metų laiku nesirinkti medvilnės drabužių apatiniam sluoksniui ar kojinėms, jei planuojama lauke būti aktyviai ar ilgesnį laiką. 

Sluoksniai

Renkantis ką apsirengti keliaujant į gamtą, labai padeda į drabužius žiūrėti kaip į atskirus sluoksnius. Sluoksniuojant plonus drabužius vieną ant kito yra didesnė galimybė juos apsirengti/nusirengti prisitaikant prie oro sąlygų, tokie drabužiai yra universalesni ir lengviau panaudojami įvairiais metų laikais. 

Sluoksniuojant drabužius vieną ant kito lengviau prisitaikyti prie kintančių oro sąlygų gamtoje

Pagrindiniai sluoksniai, renktantis aprangą į gamtą yra šie: apatinis sluoksnis, vidurinis sluoksnis, išorinis sluoksnis arba apranga nuo lietaus, aksesuarai bei apranga miegui. 

Apatinis sluoksnis.

Apatinis sluoksnis (angl. base layer) - tai arčiausiai kūno dėvimas drabužių sluoksnis, kaip marškinėliai ar apatiniai drabužiai. Tai vienas svarbiausių sluoksnių, nes būdamas arčiausiai kūno, jis reguliuoja kūno drėgmę, ir tuo pačiu šildo/vėsina kūną. Geriausiai šiam sluoksniui rinktis medžiagas, kurios greitai sugeria drėgmę nuo kūno - pvz. sintetika (vasarą) ar merino vilna -  taip visą kelionę galėsite jaustis šiltai ir patogiai. 

Svarbus dalykas kalbant apie apatinį sluoksnį ypač šaltuoju periodu - termo apranga. Dažniausiai tai apatinės kelnės ir marškinėliai ilgomis rankovėmis, dėvimi po įprastomis kelnėmis bei viršutiniais drabužiais, siekiant kūnui suteikti daugiau šilumos. Jie skiriasi savo šiltumu, dažniausiai siuvami iš poliesterio, merino vilnos, ar šių pluoštų mišinio, tad galima prisiderinti pagal savo mėgiamą šilumos pojūtį, ar kokiu oru planuojate keliauti. Taip pat termo apranga praverčia ir miegant, kai naktys vėsios.

termo apranga

Termo apranga - marškinėliai ilgomis rankovėmis ir kelnės, prigludę prie kūno, suteikia kūnui daugiau šilumos vėsiu oru. CleverHiker nuotrauka. 

termo marskineliai

Termo marškinėliai ilgomis rankovėmis gali būti naudojami ir vėsesnėmis dienomis kaip pagrindiniai marškinėliai

Vidurinis sluoksnis.

Tai šiltesni drabužiai, taip pat dėvimi sluoksniais norint pasiekti norimą šiltumą. Pagrindiniai iš jų:

Kelnės - geriausiai sintetinės, lengvos ir greitai džiūstančios. Su tokiomis kelnėmis malonu keliauti vasarą, o jei šaltesniu oru yra per vėsu, visada galima po jomis pasimauti termo kelnes. 

Flisinis megztinis - vienas universaliausių drabužių. Flisas - minkšta, švelni, lengva, bet ir gerai sulaikanti šilumą poliesterio medžiaga. Šaltomis dienomis jį malonu dėvėti žygiuojant ar miegant, o šiltesnėmis dienomis jis gali pasitarnauti kaip papildomas sluoksnis vakarui prie laužo ar kaip švelni pagalvė. Norint turėti didesnį pasirinkimą, galima įsigyti vieną storesnį, ir vieną plonesnį flisą, ir juos prisitaikyti pagal oro temperatūrą, o jeigu labai šalta, galima ir dėvėti vieną ant kito. 

flisinis megztinis

Flisas - minkšta, šilta ir lengva medžiaga, labai pamėgta gamtos entuziastų dėl savo šilumos ir svorio santykio. Topodesigns nuotrauka.

Šiltesnė striukė: keliaujant šaltesniu sezonu ar vėsesniais vakarais naudinga turėti šiltesnę striukę su pūkų ar poliesterio užpildu. Universali striukė nebus labai stora, ją galima dėvėti kaip papildomą sluoksnį su anksčiau minėtais drabužiais. Keliaujant didelis pliusas, jei tokia striukė lengvai susispaudžia ir užima nedaug vietos susipakavusi.

apranga žygiams

Lengva pūkinė ar sintetinio užpildo striukė praverčia kaip šiltesnis sluoksnis nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens.

Išorinis sluoksnis - apranga nuo vėjo ar lietaus. 

Lietus gamtoje visada gali užklupti nėtikėtai, tad, kad tai nesugadintų nuotaikos, visada gerai turėti striukę nuo lietaus, kuri gali būti kaip išorinis sluoksnis tiek ant fliso, tiek ir ant šiltesnės striukės, bei kelnes nuo lietaus, kurios dėvimos ant termo kelnių ar įprastų kelnių. Pagrindinė šių drabužių paskirtis - apsaugoti kitus drabužius nuo sušlapimo, tad svarbu, kad jie būtų atsparūs lietui.

Striukė nuo lietaus taip pat gali būti naudojama ir kaip apsauga nuo vėjo net ir nelijant. 

rubai nuo lietaus

Lietus ne toks baisus dėvint tinkamus rūbus nuo lietaus - neperšlampančios striukės ir kelnės, kaip viršutinis sluoksnis ant įprastų drabužių.

Aksesuarai.

Kojinės - einant į ilgesnius žygius, kojinės tampa viena svarbiausia aprangos dalimi. Keliaujant su tvirtesniais žyginiais batais patogiau rinktis vilnos/sintetikos mišinio kojines su paminkštinimu. Jei keliaujate su lengvesniais sportiniais bateliais, tuomet ir kojinės galbūt labiau tiks lengvesnės, plonesnės. Jei tik įmanoma, išbandykite įvairias kojines kartu su pasirinktais žygio batais dar prieš keliaujant į ilgesnį žygį, kad suprastumėte, kurios jums patogiausios.

Kepurės - vasarą svarbu kepurė nuo saulės, žiemą - šilta kepurė, kuri gali būti nešiojama tiek dieną, tiek miego metu, norint išlaikyti kūno šilumą.

Pirštinės žiemai - patogu universalios pirštinės su išoriniu sluoksniu atsparesniu drėgmei, o vidiniu - iš fliso medžiagos, kuri šildo net ir sušlapusi.  

Kaklo mova - patogus nedidelis aksesuaras, kuris turi daug panaudojimo būdų - tiek kaip šiluma ar apsauga nuo saulės kaklui, ant galvos nuo saulės, apsaugoti ausis nuo vėjo, ar užsidėti taip, kad plaukai nekristų į akis, galima naudoti ir vietoj plaukų gumelės. Gali būti sintetinės ar merino vilnos, būna ir pašiltintos žieminės movos iš fliso.

kaklo mova

Kaklo mova - universalus aksesuaras: ir šiluma kaklui, apsauga nuo vėjo ausims, galvai ar kaklui - nuo saulės

Apranga miegui.

Visada smagu po ilgos žygio dienos įkristi miegui į miegmaišį persirengus švariais drabužiais. Dėl to rekomenduojama miegui atsidėti atskirus drabužius nei žygiavimui bei švarias kojines - tam puikiai tinka merino termo apranga šaltuoju sezonu, ar merino/sintetiniai marškinėliai vasarą. Čia vėl svarbu nesirinkti medvilnės, kadangi naktį suprakaitavus, medvilniniai drabužiai lėtai džiūsta ir gali atvėsinti kūną. 

Kokią aprangą renkamės mes?

Aš didelę dalį gyvenimo galvojau, jog tinkamiausia apranga į gamtą/sodą/žygius tai ta, kuri jau nebetinkama nešioti niekur kitur: dažniausiai tai seni nunešioti batai, suplyšę džinsai ar jau apsibumbulavęs megztinis - viskas, ko negaila dar labiau sunešioti, nesvarbu ar tie drabužiai yra patogūs ar ne. Kai pradėjome dažniau keliauti į žygius, pačiai buvo naujas atradimas palaipsniui suvokti, jog apranga žygiams ar stovyklavimui tiek pat svarbi kaip apranga bet kokiam sportui - su tinkama apranga bus daug patogiau ir maloniau. Tad ir patys naudodamiesi aukščiau surašytais patarimais ilgainiui susirinkome savo lauko drabužių komplektą, kurį nuolat naudojame keliaudami į gamtą. Ir, nors kai kurių kokybiškų drabužių kainos gali atrodyti tikrai nemažos, išsirinkus tinkamus, jų nereikia daug ir šie rūbai atidirba savo kainą - įsigiję, nešiojame juos metų metus ir galim būti užtikrinti, kad nesušalsim ar neperšlapsim - tai kaip investicija į patogų ir komfortišką laiką gamtoje. 

Apatiniam sluoksniui renkamės merino vilnos drabužius, kurie puikiai palaiko šilumą tiek šaltesniu oru, tiek patogūs nešioti ir vasarą, greit išgarina kūno drėgmę ir, svarbiausia, yra atsparūs nemaloniems kvapams. Jau kuris laikas renkamės Isooba bei lietuviškų gamintojų Termowave ar Devold drabužius - tiek merino apatinius, tiek merino termo rūbus ir esame visiškai patenkinti jų kokybe, patogumu ir ilgaamžiškumu.

merino marskineliai

Ilgaamžiai Isooba merino marškinėliai - nuo 2019m. kelionės Jordanijoje iki 2022m. kelionės Škotijoje.

merino marskineliai

Daliaus Isooba merino marškinėliai - nuo 2018m. kelionės Islandijoje iki 2022m. kelionės Škotijoje - puikiai tarnauja kaip apatinis sluoksnis

Marškinėlius renkamės taip pat merino vilnos, ar, jei keliaujame vasarą, dienos metu dėvime ir medvilnės marškinėlius (tačiau nakčiai ar pakeitimui visad turime ir merino). 

merino marskineliai

Merino marškinėliai trumpomis rankovėmis - mėgstamiausi jau ne vieną vasarą

Kelnes renkamės lengvas, sintetines ir greitai džiūstančias, kurias būtų patogu dėvėti ištisus metus. Patogu, kai jos šiek tiek platesnės, nevaržo judesių ir, esant reikalui, žiemą būtų patogu dėvėti ant termo kelnių - šiuo metu į gamtą renkamės šias: Patagonia (Daliaus) ar 4F (Eglės).

Flisus abu turime po du - vieną plonesnį, ir vieną šiltesnį. Plonesnis filsas puikiai tinka vasaros vakarams ar pavasario/rudens dienoms, storesnis flisas gelbėja vėsesniu oru, ar, esant reikalui, dėvime ir abu flisus vieną ant kito. Patys esam išsirinkę Patagonia, Columbia, Mountain Hardware flisus. 

Apsaugai nuo lietaus turime striukes bei kelnes nuo lietaus. Jei tik yra galimybė, svarbu investuoti į tikrai gerą striukę nuo lietaus, kuri nepraleidžia drėgmės, nes lietus yra tas elementas gamtoje, kuris tikrai gali sugadinti nuotaiką neturint tinkamų drabužių. Tokios striukės ir puikiai tinka dėvėti vėjuotą dieną ar tiesiog kaip papildomas sluoksnis vėsiu oru. Aš jau beveik 5 metus turiu Arc'teryx stirukę, Dalius šiemet savo ilgai nešiotą Mountain Hardware striukę atsinaujino į Patagonia striukę. Į kelnes nuo lietaus žiūrime papraščiau - jas, tiesą pasakius, panaudoti tenka ne taip dažnai (jei jau tikrai stipriai lija, labiau linkę esam pasislėpti nuo lietaus ir pralaukti, kol jis praeis, jei yra tokia galimybė), bet visada naudinga turėti su savimi.

Gera striukė nuo lietaus - labai svarbus ir dažniausiai ilgaamžis drabužis - savąją turiu nuo 2017m. ir nešioju iki pat dabar

Taip pat turime lengvas pūkines striukes (Mountain Hardware (moteriška, bei vyriška), kurias taip pat nešiojame nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens kai norisi daugiau šilumos - labai patogu, jog jos susispaudžia ir susipakuoja į nedidelį maišelį, tad patogu įsimesti į žyginę kuprinę.

striuke
Pūkinė striukė susipakuoja į tokį mažą maišelį

Esant labai šaltam vėjui, galima sluoksniuoti striukę nuo lietaus ant šiltesnės striukės - šilta striukė šildo, o striukė nuo lietaus nepraleidžia vėjo.

Kur geriausiai įsigyti?

Drabužius gamtai dažnai perkame internetu. Mums pasiteisinusios e-parduotuvės: SportPursuit - dažnai būna daug nuolaidų, išparduodamos sezono kolekcijos, gali tekti ilgiau palaukti išsiuntimo, tačiau gerai paieškojus galima rasti labai gerų pasiūlymų. Bergfreunde.eu - labai didelis prekių pasirinkimas, kartais galima rasti gerų nuolaidų. 

Iš fizinių parduotuvių rekomenduojame Montis Magia Vilniuje, Grynam Ore Klaipėdoje.

Pabaigai

Nors tinkamų drabužių pasirinkimas iš pradžių gali pasirodyti kaip painus miškas, tai jokiais būdais neturėtų atbaidyti nuo keliavimo gamtoje! Visada galima pradėti keliauti su tuo, ką jau turite, ir palaipsniui, nusprendus ko labiausiai reikia, išsirinkti ir atsinaujinti. Gerai tokius drabužius rinktis neskubant ir apgalvotai- peržiūrėti atsiliepimus, įvertinimus, pasikonsultuoti su parduotuvių specialistais jei perkama fizinėje parduotuvėje. Įsigijus tikrai gerus ir kokybiškus drabužius jie taps mėgstami ir tarnaus ilgus metus. Tinkami rūbai laisvalaikiui gamtoje ne tik padeda jaustis patogiau, šilčiau ir komfortabiliau, bet per laiką įsigijus tinkamos aprangos komplektą, keliauti bus netgi paprasčiau - nebereikės kaskart galvoti, kokius gi drabužius su savimi pasiimti kraunantis kuprinę, o bus tiesiog aišku - tie drabužiai būtent ir skirti šiai veiklai, o tai kartu padeda ir su savimi neprisiimti per daug daiktų, o tik tiek, kiek iš tikrųjų reikės.

Sėkmės renkantis savo mėgstamiausius gamtos rūbus ir geriausio laiko gamtoje!


Rašyti komentarą


Turėkite omenyje, kad prieš paskelbiant komentarus, jie turi būti patvirtinti