Kaip išsirinkti turistinę viryklę?


 su

Maistas gamtoje visada skanesnis, tačiau pasigaminti sotų ir skanų patiekalą gamtos sąlygomis kartais gali būti tikras iššūkis. Kad ir kaip romantiškai skambėtų ant laužo gamintas maistas, ne visada tai gali būti praktiškiausias ar saugiausias variantas - ant laužo gaminti gali būti nepatogu, karštis pasiskirsto netolygiai, o kartais stovyklaujant ar žygiuose gali būti ir netinkamos sąlygos laužui susikurti. Dėl to, kelionėse gamtoje visada praverčia turistinė viryklė - šiame įraše aptarsime, kaip išsirinkti turistinę viryklę, kuri geriausiai atitiks planuojamos kelionės gamtoje poreikius. Tad ką reikia žinoti ją renkantis?

Kokį kurą viryklei naudosite?

Pagal naudojamą kurą, tursitinės viryklės ar degikliai skirstomi į dujinius degiklius, skysto kuro degiklius, universalius degiklius, kuriuos galima naudoti tiek su dujomis tiek skystu kuru, bei alternatyvaus kuro virykles. 

Dujiniai degikliai.

Dujiniai degikliai paprasčiausi ir lengviausiai naudojami - degiklis lengvai užsisuka ant specialaus dujų balionėlio ir yra paruoštas naudoti.

Dujinis degiklis, užsisukantis ant dujų balionėlio. Nuotrauka Taryn Elliott iš Pexels.

Dažniausiai dujiniai degikliai būna maži, talpiai susipakuoja ir yra lengvi. Dauguma modelių galima lengvai reguliuoti liepsnos stiprumą nuo mažiausios iki stipriausios, tad lengva pritaikyti liepsnos intensyvumą prie norimo ruošti maisto. Kai kurie modeliai turi integruotą piezo uždegiklį, kuris įžiebia ugnį lengvu paspaudimu, tad nereikia degtukų ar žiebtuvėlio. Baigus naudoti degiklį, dujų balionėlis užsisandarina savaime iki kito naudojimo, tad nereikia rūpintis, jog kažkas išsipils ar išsilies.

Pagrindiniai dujinių degiklių minusai - jie sunkiau ir mažiau efektyviai dega šaltame ore ar didesniame aukštyje, tad jei planuojate keliauti į kalnus ar leistis į žygį šaltą žiemą, ieškokite dujinio degiklio su slėgio reguliatoriumi, taip pat rinkitės dujų balionėlį su didesne propano dujų dalimi mišinyje. Naudojant šiuos degiklius nepatartina naudoti specialios apsaugos nuo vėjo, kad balionėlis neįkaistų. Dėl savo mažo dydžio ir dėl to, jog tvirtinasi ant dujų balionėlio viršaus, šios viryklės gali būti mažiau stabilios, reikės tinkamai parinkti joms lygesnį paviršių, gali būti nepatogu naudoti didesnius ar platesnius puodus. Naudojami dujų balionėliai yra vienkartiniai - pasibaigus dujoms, balionėlio pakartotinai užpildyti nebepavyks, reikės įsigyti naują, o senąjį tinkamai išmesti. Bet to, panaudojus balionėlį vieną ar kelis kartus trumpiau, sunku žinoti, kiek tiksliai dujų balionėlyje dar liko. Jei planuojate keliauti į kitas šalis, įsitikinkite, kad ten galėsite įsigyti dujų balionėlių papildymų, kadangi ne visose šalyse jų galima rasti. 

Dujiniai degikliai gali būti su iškart integruota puodo sistema - tokiu atveju ant dujų balionėlio užsukamas dujinis degiklis, o ant jo montuojamas specialiai tam degikliui pritaikytas puodas. Šios sistemos dažnai turi gerą apsaugą nuo vėjo ir yra pritaikytos efektyviai ir greitai užvirinti vandenį, todėl jos puikiai tiks jei planuojate valgyti užvirusiu vandeniu užpilamą arba greitai išverdamą maistą. Puodai dažniausiai būna pritaikyti vienam žmogui, tačiau būna ir didesnių, skirtų dviems ar trims žmonėms. Degiklio ir puodo sistemos yra sunkesnės, tačiau talpiai susipakuoja ir dažnai dujų balionėlis telpa puodo viduje.

Dujinis degiklis su integruota puodo sistema. Nuotrauka Switchback Travel (Brian McCurdy).

Ieškant dujinės viryklės su didesniu stabilumu, ar galimybe naudoti platesnius ir talpesnius puodus, galima rinktis dujinį degiklį, kuris tvirtinasi ne ant dujų balionėlio viršaus, o žarnelės pagalba. Tokie degikliai yra tvirtesni, pats degiklis turi savo atramines kojeles, o dujų balionėlis pastatomas šalia. Jie taip pat gana kompaktiškai susipakuojantys, tik šiek tiek sunkesni. Kai kurie modeliai leidžia dujų balionėlį pastatyti apverstą, kad degiklis efektyviau veiktų šaltame ore. Kadangi dujų balionėlis statomas šalia, su šiais degikliais galima naudoti apsaugą nuo vėjo.  

Dujinis degiklis, kuris tvirtinamas prie dujų baliono žarnelės pagalba.

Skysto kuro degikliai.

Šie degikliai naudojami su skystu kuru: žibalu, bešviniu benzinu ar itin švariu degiklių kuru (angl. white gas) - kiekvienas gamintojas nurodo, kokį skystą kurą galima naudoti su tam tikru degikliu.

Skysto kuro degiklis.

Skysto kuro degiklių pliusai: jie geriau dega šaltose temperatūrose ar didesniame aukštyje, taip pat yra universalesni, nes keliaujant didesnė galimybė gauti skysto kuro, nei specialių dujų balionėlių. Kadangi kuras pilasi į buteliuką, lengva pasiimti tik reikiamą kuro kiekį bei sekti, kiek kuro yra likę. Skystas kuras dažniau yra pigesnis nei dujos ir yra ekologiškesnis variantas, kadangi kuro buteliuką visada galima papildyti, nereikia pirkti naujo. Tačiau tokie degikliai dažniausiai yra sunkesni, juos reikia atidžiau prižiūrėti, periodiškai išvalyti, taip pat pats uždegimas yra šiek tiek ilgesnis, kadangi juos reikia paruošti: kaskart prieš užkuriant viryklę reikia papumpuoti kuro buteliuką, kad sukiltų slėgis, tada uždegama keletas lašelių kuro, kad užsidegtų nedidelė liepsna - tai leidžia viryklei skystą kurą paversti garais, tuomet viryklę galima pilnai naudoti. Panaudojus viryklę, ją reikia atjungti nuo skysto kuro žarnelės, tad visada yra tikimybė, jog šiek tiek kuro išsipils, kas gali būti nemalonu. 

Universalūs degikliai. 

Šie degikliai yra pritaikyti naudoti tiek su dujomis, tiek su skystu kuru. Pagrindinis pliusas yra jų universalumas, jog galima pasirinkti, kokį kurą norisi naudoti pagal tai, kur keliaujama ir kaip degiklis bus naudojamas. Pagrindinis minusas - tokie degikliai brangesni nei vieno kuro degikliai.

Alternatyvaus kuro viryklės. 

Be aukščiau išvardintų pagrindinių kurų degiklių tipų yra dar daugelis skirtingų alternatyvaus kuro viryklių naudojimui gamtoje. Keletas iš jų: 

Kieto kuro viryklės: itin mažos ir lengvos viryklės, naudojamos su kieto kuro tabletėmis. Šios viryklės dažniausiai yra nebrangios, lengvos, mažos ir labai kompaktiškai susipakuoja, tabletės lengvai užsidega ir, jei reikia, lengvai užgesinamos, galima pratęsti naudoti vėliau. Tačiau šios viryklės yra silpnesnės nei dujinės ar skysto kuro, tad ilgiau užtrunka užvirti vandenį, tabletės gali skleisti nemalonų kvapą ar palikti riebų sluoksnį ant puodo apačios, nėra galimybės reguliuoti liepsnos stiprumo.

Kieto kuro tabletėmis kurenama viryklė.

Spiritinės viryklės: labai lengvos ir paprastos naudoti, kurui naudojamas spiritas. Šių viryklių primityvumas reiškia, kad jos beveik niekada nesuges, tad yra ilgaamžės. Tačiau nėra galimybės reguliuoti liepsnos stiprumo, jos lėčiau užvirina vandenį, reikalinga apsauga nuo vėjo, bei Lietuvoje sunkiau įsigyti kuro šioms viryklėms.

Spiritinė viryklė.

Malkinės krosnelės: naudojamos deginant šakeles, smulkias malkas, kurias galite rasti keliaujant gamtoje, tad nereikia joms papildomai neštis kuro. Tačiau jos netinkamos naudoti, kur šakelių ar medžių nėra, sunkiau naudoti jei lyja, o malkos šlapios, nėra galimybės patikimai reguliuoti liepsnos intensyvumo.

Malkinė krosnelė kūrenama mažomis šakelėmis.

Į ką dar atkreipti dėmesį?

Koks viryklės svoris ir dydis supakavus? Kaip ir renkantis bet kurį turistinį inventorių, atkreipkite dėmesį į viryklių svorį ir kompaktiškumą, jei jis jums svarbus ir planuojate leistis į žygius pėsčiomis ar dviračiais, kuomet visus daiktus reikės neštis su savimi.

Užvirimo laikas parodo, per kiek laiko viryklė užvirs 1 litrą vandens naudojant ant kaitriausios liepsnos - pagal tai galima lyginti virykles vieną su kita. 

Jei planuojate viryklę naudoti ne tik vandens užvirinimui, bet sudėtingesnių patiekalų gamybai, atkreipkite dėmesį, ar viryklė turi galimybę reguliuoti liepsnos dydį.

Keliese planuojate keliauti - pagal tai atkreipkite dėmesį, kokio dydžio puodą ar keptuvę patogu naudoti kartu su virykle.

O jei TIK stovyklauti?

Jeigu mėgstate stovyklauti su automobiliu ir tikrai žinote, jog viryklės toli nešti nuo automobilio nereikės, tad nei viryklės dydis, nei svoris nėra labai aktualu -  galite rinktis stovyklavimo viryklę, kuri labiau primins dujinę namų viryklę ir leis pasigaminti daug įvairesnių ir sudėtingesnių patiekalų. Šios viryklės dažniausiai naudojamos su dujomis: dujų balionėlis įsideda į viryklės vidų arba prijungiamas žarnele. Rinkdamiesi tokią viryklę atkreipkite dėmesį į tai, kiek degiklių jums reikės - vieno, dviejų ar daugiau, ar viryklė turi apsaugas nuo vėjo, kaip lengva gauti dujų balionėlių papildymą, jei jie yra specifinio dydžio, ir kaip lengva viryklę išvalyti.  

Stovyklaujant su automobiliu ir norint didesnio komforto, galima rinktis stovyklavimo viryklę.

Kokias virykles naudojame mes?

Mūsų pagrindinė ir dažniausiai naudojama viryklė šiuo metu yra MSR Whisperlite Universal - universali viryklė, tinkama naudoti ir su dujomis, ir su skystu kuru, dėl to naudojame ją tiek vasarą, tiek žiemą. Tikrai patikima ir patogi naudoti, sveria 390g be kuro talpos ir 1l vandens užvirina per vidutiniškai 4 minutes.

MSR Whisperlite Universal viryklė.

Trumpiems žygiams ar dienos pasibuvimams gamtoje, kai norisi kur nors išsivirti kavos, arbatos ar košės pusryčiams, bet neštis nedaug daiktų, pasiimame Soto Amicus dujinį degiklį - itin mažytis ir labai lengva (sveria 87g), puikiai tinka įsimest į kišenę ar kuprinę lengvam pasivaikščiojimui ar kelių dienų žygiui.

Mažytis Soto Amicus degiklis.

Taip pat anksčiau esame naudoję Trangia spiritinę viryklę kartu su puodų rinkiniu. Viryklė patikima, kaip įprasta spiritinėms viryklėms - ramu, kad niekas nesuges, lengva naudoti. Tačiau ilgainiui perėjom prie dujinių/skysto kuro viryklių, kadangi šiai viryklei labai sudėtinga rasti tinkamo kuro. 

Trangia spiritinės viryklės ir puodų rinkinys.

Keliaujant su autobusiuku naudojame Campingaz 200-S dujinę stovyklavimo viryklę - šią viryklę gavome kartu įsigijant autobusiuką, tad ją autobusiuke ir palikome. Viryklė patogi naudoti, žarnelės pagalba pasijungia prie dujų baliono, kurį galima papildyti. Ši viryklė atlaikė mūsų dviejų mėnesių kelionę Balkanuose bei toliau puikiai tarnauja kelionėse po Lietuvą ar kaimynines šalis, stovyklaujant kartais ją išsinešame į lauką. 

Campingaz stovyklavimo viryklę naudojame keliaudami su autobusiuku.

Pabaigai

Kaip ir renkantis palapinę, turistinį kilimėlį ar miegmaišį, geriausios turistinės viryklės pasirinkimas priklausys nuo to, kaip ir kokiomis sąlygomis planuojate keliauti ar leisti laiką gamtoje - ar norite turėti lengvą ir mažą dujinį degiklį paprastiems patiekalams bei vandens užvirimams, ar jums svarbu kaip greitai ir efektyviai vanduo užverda, tad galbūt labiau tiks integruota dujų degiklio ir puodo sistema, galbūt planuojate keliauti šaltuoju metu ir prireiks skysto kuro viryklės, galbūt keliaujate visus metus ir galite leisti sau universalią viryklę, o galbūt planuojate stovyklauti su šeima ir tiesiog mėgautis maistu, gamintu ant didelės stovyklavimo viryklės? Tik atsižvelgę į savo poreikius ir planus išsirinksite geriausiai sau tinkamą variantą. Gero pasirinkimo ir skaniausių patiekalų gamtoje!


2 komentarai (-ų)


  • Visur Namai

    Sveiki! Spritinėms viryklėms tinka pakankamai stiprus spiritas, kuris dega. Deja, turėdami tokią viryklę, Lietuvoje niekur neradome, kur lengvai būtų galima įsigyti tokio spirito – nei įprastose parduotuvėse, nei turistinių prekių parduotuvėse. Esame bandę naudoti Bioetanolį, kuris naudojamas židiniams, tačiau su juo reikia elgtis ir pilti labai atsargiai, kadangi jis turi labai kartų skonį, kuris jaučiasi, jei netyčia prie jo prisiliečiama pilant, ar lašelis užtykšta ant gaminamo maisto. Būtent dėl šios priežasties nusprendėme pereiti prie universalios viryklės naudojamos su dujomis ar skystu kuru.


  • Dalia

    Sveiki, o koks būtent spiritas tinka spiritinėms viryklėms? Ir kodėl jo taip sunku gauti Lietuvoje?


Rašyti komentarą


Turėkite omenyje, kad prieš paskelbiant komentarus, jie turi būti patvirtinti