Daiktų sąrašas - ką pasiimti į žygį ar stovyklaujant?


zygio daiktu sarasas

Ką pasiimti keliaujant į žygį ar į gamtą stovyklaujant? Ir kaip atsiskratyti to jausmo, kai jau einant pro duris su kuprine, vis atrodo, kad kažką pamiršai?

Čia gelbsti paprastas dalykas - daiktų sąrašas: ir patys ruošdamiesi ilgesnei kelionei į gamtą, kaskart pakuodamiesi daiktus atsispausdinam iš naujo ir, dedantis kiekvieną daiktą į kuprinę, žymimės varnele - įsidėta. Taip lengva nieko nepamiršti ir, tuo pačiu, neprisidėti daiktų, kurie galbūt bus nereikalingi.

Per visą mūsų žygiavimo ir stovyklavimo laiką šis sąrašas nuolat kito. Pačioje pradžioje, kai kelionės gamtoje dar buvo kažkas naujo, atrodė, jog reikia pasiimti visko daug daugiau "dėl atsargos" , tad ir sąrašas buvo gerokai ilgesnis. Ilgainiui išsigrynino pagrindiniai daiktai, kurie tikrai reikalingi ir naudingi gamtoje: bazinis sąrašas daiktų, kuriuos imame beveik visada, ir papildomi daiktai, kurie priklauso nuo kelionės aplinkybių ar oro sąlygų. 

Dabartinis mūsų kelionių gamtoje daiktų sąrašas savo turiniu atrodo maždaug taip:

zygio stovyklavimo daiktu sarasas
Dokumentą spausdinimui galite parsisiųsti čia: parsisiųsti.
Daiktai parašyti juoda spalva - baziniai daiktai, kuriuos dažniausiai į gamtą pasiimame bet kokiu atveju. Pilka spalva - tie, kuriuos imame pagal aplinkybes bei oro sąlygas. 
Norisi pabrėžti, jog tai sąrašas, pagal kuriuos daiktus žygiams ir stovyklavimui dedamės mes. Reikalingi daiktai - labai individualus dalykas, tad šį sąrašą galima naudoti daugiau kaip pagrindą, o taip pat paliekame ir tuščių langelių, jei norėsis pasipildyti savo daiktais, kurie dar nepaminėti.

Trumpai apie daiktus

Įranga. Pagrindiniai daiktai miegui ir žygiavimui - kuprinė, miegmaišis, kilimėlis, palapinė. Hermetinius maišus imame po du: vienas miegmaišiui, kitas drabužiams, taip užsitikrinam, kad net ir stipraus lietaus metu, pagrindiniai daiktai išliks sausi.

Papildomi daiktai: žygiavimo lazdas dažniausiai imame, jei keliausime į ilgesnį žygį su sunkiomis kuprinėmis arba jei keliaujame į kalnus. Hamakas - gali praversti kaip poilsio priemonė, arba vietoj palapinės, jei planuojame nakvoti hamakuose (tuomet vertėtų pamąstyti ir apie stogelį bei tinklelį nuo uodų hamakui). Turistinės kėdės - jei žinome, jog norėsime daugiau pastovyklauti, tuomet imame tokias, kurios lengvos ir neužima daug vietos kuprinėse.

Apranga. Baziniai aprangos daiktai - marškinėliai, apatiniai, kojinės, kelnės ir visa kita sąraše. Kad ir koks būtų oras, visada įsimetame bent vieną flisinį megztinį bei neperšlampančią striukę, jei netikėtai (ar tikėtai) užkluptų lietus. Kitus, papildomai pažymėtus drabužius imame pagal žygio ir oro sąlygas. Daugiau apie aprangą gamtoje, galite rasite šiame įraše.

Vaistinėlė. Laimei, jos dažnai neprireikia, bet įsidedame visada, net jei ir keliaujame tik trumpam savaitgaliui į gamtą. Pagrindiniai daiktai - paprastas ir elastiniai bintai, pleistrai (galima atskirai pasiimti nuo nuospaudų/pūslių), antiseptikas, vaistai nuo skausmo bei nuo viduriavimo. Pagal sezoną gali prireikti ir repelento nuo uodų/vabzdžių bei pinceto erkėms ištraukti. Taip pat nepamirškite vaistų ar vitaminų, kuriuos naudojate ir įprastai. Labai patogu turėti mažą vaistinėlę, kur visada sukrauti pagrindiniai reikalingi daiktai, ir tiesiog keliaujant į gamtą ją įsimesti į kuprinę. Mes turime tokią - kai kuriuos joje buvusius daiktus esame išėme ir pasipildę savo nuožiura, labai patogus pats dėkliukas.

Higiena. Imame mikropluošto rankšluoščius - jie lengvesni, užima mažiau vietos ir labai gerai sugeria drėgmę. Žinoma, dantų šepetėliai ir dantų pasta, popierinės servetėlės. Tualetinį popierių patikimiau įsidėti į užsegamą maišelį, kad lijant lietui, nesušlaptų. Renkantis muilą (ar šampūną) į gamtą, labai svarbu, kad jis būtų draugiškas gamtai, t.y. būtų lengvai suyrantis ir nekenkiantis aplinkai. Gamtoje visada praverčia drėgnos servetėlės, tik labai svarbu panaudojus jas nenumesti gamtoje, o išsinešti kaip ir kitas šiukšles. Praverčia ir dezinfekcinis skystis rankoms, drėkinantis kremas, nedidelės šukos ar šepetys, bei lūpų balzamas, jei lūpos jautrios oro sąlygoms. 

Papildomi daiktai, kurie gali būti naudingi - kremas nuo saulės, jei keliaujate vasarą. Kastuvėlis tualeto reikalams, jei stovyklavietėse nebus įrengto lauko tualeto. Moteriškos higienos reikmenys, nedidelis veidrodėlis ar nagų žirklutės, jei keliausite ilgesnį laiką.

Virtuvė. Pagal tai, kiek mėgstate gaminti gamtoje, priklausys ir pasiimami daiktai stovyklavimo virtuvei. Mes visuomet pasiimame turistinį puodų rinkinį, turistinę viryklę, kuro jai, puodelius, peilį, šaukštus, žiebtuvėlį ir gertuves. Jei keliaujame ilgesnį laiką, kur nebus kaip pasipildyti vandens, tuomet imame ir vandens filtrą.

Kita. Kiti naudingi daiktai ir smulkmenos: žibintuvėlis pasišviesti naktį ir sutemus, piniginė, telefono USB pakrovėjas ir powerbankas, jei reikėtų pasikrauti telefoną. Svarbu nepamiršti šiūkšlių maišų ir visas šiūkšles tinkamai išmesti, o nepalikti gamtoje. Siūlas su adata praverčia, jei kas netyčia suplyštų.

Papildomi daiktai, kurie gali būti naudingi: veido kaukė ar respiratorius, kelionės dokumentai, jei tokių yra (bilietai, rezervacijos), užrašų knygelė ir tušinukas, jei mėgstate užsirašyti mintis ar dienoraštį, laikrodis, žemėlapis ar GPS, jei nežinomas maršrutas. Virvutė - koks neilgas virvės gabaliukas, kuris visada gali praversti esant reikalui prisirišti kažką prie kuprinės, tvirtinimui prie palapinės, ištiesti tarp medžių drabužių džiovinimui, t.t.. Fotoaparatas ir SD kortelės (bei reikalingi akumuliatoriai) jei mėgstate fotografuoti, bei keli atsarginiai užspaudžiami maišeliai - praverčia biriam maistui, skystoms šiukšlėms ar norint apsaugoti dokumentus/kitus smulkius daiktus nuo drėgmės. 

Pabaigai

Kaip ir minėta anksčiau, reikalingi gamtoje daiktai - labai asmeniška, tad kviečiame naudotis mūsų sąrašu, kaip pagrindine baze, bet nebijoti eksperimentuoti, keisti, papildyti ir galiausiai išsigryninti SAVO žygio ar stovyklavimo daiktų sąrašo.

Gerų akimirkų gamtoje!  

P.S. Žemiau įkvėpimui - Daliaus ir mano daiktų nuotraukos besipakuojant vienam 3 dienų žygiui vasarą Lietuvoje - nėra visiškai visi daiktai, kuriuos galiausiai pasiėmėme, bet didžioji dalis: 


Rašyti komentarą


Turėkite omenyje, kad prieš paskelbiant komentarus, jie turi būti patvirtinti